2010. február 21., vasárnap

Nehézgépkezelői tanfolyamhoz tartozó rendeletek

Nehézgékezelői tanfolyam

A gépkezelőket érintő jogszabályok

1980-tól 2008. december 31-ig a 6/1980. (I.25) ÉVM-KPM együttes rendelet rendelkezett az építőgépkezelők képzéséről, vizsgáztatásáról valamint az Építőgépkezelő jogosítvány kiadásáról. E rendelet azonban mára hatályát veszítette.
Jelenleg 2 rendelet van az NFGM területén.

- az 5/1997(III.5.) IKIM rendelet, mely előirja, hogy nehézgépkezelő munkakört csak nehézgépkezelő szakképesítéssel, könnyűgépkezelő munkakört csak könnyűgépkezelő szakképesítéssel lehet betölteni.

- a 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról, mely előírja, hogy emelőgépet csak az kezelhet, aki a 1993. évi LXXVI. törvény 54/B §-a alapján az OKJ-ben meghatározott szakképesítéssel rendelkezik. ("kék bizonyítvány")


Az NFGM, KVVM, KHEM közös hatáskörébe tartozik:

- a 15/2008. (IV.3.) GKM rendelet a szakmai vizsgakövetelményekről, amely az OKJ-s szakképesítés megszerzéséhez való tudnivalókról rendelkezik.

Azonban azok a gépek melyekre korábban a jogosítványt a 6/1980-as rendelet szerint lehetett kiadni, több ágazatban is használatosak.

Ezért a különböző minisztériumok a saját ágazatukban érvényes rendeletüket is megalkották.

Ezek az ágazati rendeletek a következőek:


- 83/2003. (VII.16.) FVM rendelet a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány bevezetéséről és kiadásának szabályairól. (átfedés: földmunkagépek, rakodógépek)

- 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről (átfedés: emelőkosaras gépjárművek, daruk)

- 40/2009.(VIII.31.) KHEM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról (az ebben a rendeletben szereplő gépek jelentős része elsősorban az ipar, a kereskedelem és az építésügy területén dolgozik és nem a közúti közlekedési ágazatban, de a KHEM is szabályozta a saját szűkebb területét)

Aki tehát a mezőgazdasági, az erdészeti ágazatban, a közúti közlekedési alágazatban, vagy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban kíván gépkezelői jogosultságot szerezni, annak érdemes a fenti ágazati rendeleteket is átolvasni.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlet mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy akinek van érvényes könnyű és/vagy nehézgépkezelő bizonyítványa és jogosítványa mondjuk 3-3 géptípusra, ha 2015.dec.31.-ig használhatja ezeket a jogsikat, utána mi lesz????????????? Van /3324-robb.mot.vill.targ. (5t alatt és felett is/ /3332-el.vill.targ./ /3352-gáz.vill.targ./ /4511-gumikerekes homlokrakodó/ /4573-teleszkópos rakodó/ jogosítványom. Nem találtam (bár lehet, hoy csak én vagyok figyelmetlen)a 40/2009.(VIII.31.) KEHM rendeletben arra vonatkozó leírást hogy az eddig megszerzett jogosítványok kicserélhetők-e az újra. Mert ugye igazság szerint ilyen lehetőségnek is lennie kellene!!! Ha újra vizsgáztatják az embereket, az szerintem nonszensz! Igazán lekötelezne, ha valaki utána járna hogy hogy is van ez?! Egy Nehézgépkezelő

    VálaszTörlés
  2. Jogos a kérdés. Engem is érdekelt ez a dolog..Azonban időközben megszereztem a (Gumikerekes Kotróra) a jogsit de mindezek ellenére a már meglévő gépekről amik még az Építőgépes jogsimban benne vannak azok nem kerültek át az újba..Tehát kettő jogsim van jelenleg..Az építős és az új Gépkezelős..De szerintem olyan nincs, hogy az egyszer megszerzett vizsgát érvénytelenítenék. Az nem kicsi felháborodást váltana ki. Valahogy megoldják szerintem. Üdv.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Közreműködők